Глен Кеті – стратегічний мислитель і міжнародний спікер з великим досвідом у сфері пошуку талантів та лідерства, опублікував результати перших власних рекрутингових експериментів з ChatGPT. Пропонуємо докладніше дізнатися про це зі статті How ChatGPT Will Impact Recruiting and Hiring.

Що, якби я сказав вам, що існує безкоштовний інструмент штучного інтелекту, який може написати та покращити ваші повідомлення для охоплення кандидатів, посадові інструкції та маркетинговий контент для рекрутингу, допомогти розробити переконливу мову для роботи з нереалістичними менеджерами з підбору персоналу та сформувати відповідні запитання для співбесіди? І це лише верхівка айсберга!

Якщо ви ще не чули про ChatGPT від OpenAI, це модель штучного інтелекту, з якою можете взаємодіяти в природній розмовній манері. Хоча деякі люди називають її чат-ботом, я вважаю, що це дивовижний багатоцільовий інструмент. Наполегливо рекомендую вам дізнатися більше про нього на їхньому веб-сайті і почати тестувати його самостійно, коли будете готові.

Дехто вважає, що він зменшить потребу в людях або навіть замінить їх на багатьох кваліфікованих роботах, включаючи розробку програмного забезпечення, маркетинг, роботу помічників юристів, введення/обробку даних і навіть створення контенту.

Якщо це звучить як божевілля, ви ще не пробували ChatGPT, інструмент, який The New York Times назвав «високопродуктивним лінгвістичним супермозком».

Мені було цікаво, як ChatGPT вплине на рекрутинг, як ми можемо використовувати цей захопливий новий інструмент, щоб взяти на себе більш повторювані, трудомісткі частини роботи? Чи може він вирішити такі фундаментальні питання рекрутингу, як написання описів вакансій, електронних листів та планування співбесід? Чи може він вивільнити більше часу для людей, щоб зосередитися на більш стратегічних і глибоко людських аспектах рекрутингу? Чи створить це простір для вас, щоб зосередитися на побудові відносин, консультуванні менеджерів з найму та керівників вищої ланки, переговорах з найкращими кандидатами та укладанні угод?

І чим більше я думав про це, тим більше можливих варіантів використання рекрутингу я уявляв: просити ChatGPT створювати питання для інтерв’ю для конкретних ролей, полегшувати важкі розмови з HR-менеджерами, переглядати резюме, писати повідомлення для кандидатів, досліджувати дані порівняльного аналізу заробітних плат. Цей список можна продовжувати, і він здебільшого обмежується лише вашою уявою.

Я вважаю, що саме рекрутерам належить визначити, чи є штучний інтелект нашою погибеллю, чи, можливо, нашим порятунком.

Тож, заходьте на ChatGPT і спробуйте. Я так і зробив. Нижче ви можете побачити результати моїх перших рекрутингових експериментів з ChatGPT.

5 способів використання ChatGPT для рекрутингу

Сценарій розмови з нереальним менеджером з найму

Я бачив, що деякі люди просили ChatGPT створювати діалоги, тому я попросив ChatGPT «створити діалог між менеджером з найму з нереалістичними очікуваннями і рекрутером, який намагається пояснити менеджеру з найму, що вони повинні бути гнучкими у своїх вимогах до найму, враховуючи динаміку талантів і пропозиції».

Що скажете?

Якби на всіх нереалістичних менеджерів з персоналу було так легко впливати!

Хоча я попросив його налагодити діалог, я міг би також попросити його написати переконливі аргументи на підтримку того, що менеджери з персоналу повинні бути більш гнучкими у своїх вимогах, і я міг би навіть бути конкретним щодо навичок, локацій, різноманітності та інших параметрів.

Створюйте описи посадових обов’язків

Я попросив ChatGPT зробити випадковий опис вакансії, який я знайшов на Google Jobs, «більш цікавим і захопливим».

І ось що з цього вийшло.

Що ви думаєте про результат?

На мою думку, те, що створив ChatGPT, було кращим за оригінал у багатьох аспектах і, по суті, було саме таким, яким він мав бути написаний спочатку. Всі ключові елементи викладені в більш захопливому, короткому, легкому для читання форматі і тоні. 

Написання електронних листів кандидатам

Потім я попросив ChatGPT «написати дуже переконливий електронний лист від технічного рекрутера, який отримав би відповідь від інженера-програміста, який зазвичай не відповідає рекрутерам».

Так, ChatGPT вчинив фатальну помилку, сподіваючись, що лист знайде людину.

У цьому сенсі ChatGPT дуже схожий на середньостатистичного рекрутера. 

І, так, лист досить загальний. Але давайте подивимося на речі в перспективі: ChatGPT написав контент для листа з одного речення, і це був дуже простий запит без конкретних деталей про досвід, компанію, галузь та роботу. Це буде моїм наступним випробуванням.

Провівши чимало тренінгів із сорсерами та рекрутерами щодо ефективної комунікації з кандидатами, я можу чесно сказати, що загалом більшість листів, наведених вище, нічим не поступаються середньостатистичним повідомленням, які я бачив під час попередніх тренінгів. І, звісно, що б ви не створили, можете покращити його. В ідеалі, ви ніколи не повинні надсилати неперсоніфіковані повідомлення нікому.

Написання булевих пошукових рядків

Мені стало цікаво, чи може ChatGPT писати булеві пошукові рядки.

Гаразд, хоча це був досить базовий список термінів і простий запит, я не думаю, що ChatGPT найближчим часом замінить human sourcers або рекрутерів, коли справа доходить до написання булевих пошукових рядків. 

Хоча наведений вище пошук був синтаксично правильним, і він «працював» і повертав результати у внутрішній базі даних/ATS/CRM і LinkedIn, він не повертав усіх потенційно кваліфікованих талантів. Існує багато способів, як люди можуть представити досвід роботи у сфері фінансових послуг у своїх резюме (те ж саме стосується JavaScript і node). І хоча він зробив «помилку», розширивши «інженер програмного забезпечення» до (програмне забезпечення або інженер, або розробник) – «програмне забезпечення» та «інженер» семантично занадто загальні та можуть призвести до помилкових спрацьовувань. Вважаю, що дуже добре, що ChatGPT включив термін, про який я не просив (розробник), який є певною мірою синонімом «інженера програмного забезпечення».

Створюйте запропоновані питання для співбесіди

Якщо ви шукаєте додаткові ідеї для відповідних запитань на телефоні або на співбесіді, ChatGPT має все, що вам потрібно.

Це солідний список з дуже загальної підказки. Якщо ви проводите співбесіди та наймаєте рекрутерів, можливо, ви вже ставили всі ці запитання або не всі з них здаються вам актуальними. Однак, думаю, що ChatGPT є цікавим інструментом для тих, хто проводить співбесіди з людьми. Ви можете використовувати його, щоб знайти додаткові запитання, які вам можуть знадобитися, або створити більше запитань, які відповідають вашим потребам. І ви завжди можете попросити його про додаткові запитання (він видасть понад 10). 

Я вирішив попросити ChatGPT створити список запитань про JavaScript, які можна було б використати для співбесіди з інженером-програмістом, але вони здалися мені досить простими. Мені стало цікаво, чи може ChatGPT створити більш складні питання.

Я показав наведені вище запитання своєму давньому другові, інженеру-програмісту зі значним досвідом роботи з JavaScript, і він сказав, що перше запитання не є складним, але він «сподівається, що ніхто не поставить мені всі ці запитання, бо я зможу відповісти лише на половину». 

Звісно, запитання, які я згенерував, не мають жодного контексту, і немає сенсу придумувати запитання, щоб просто поставити кандидатів у глухий кут під час співбесіди. Однак ця можливість ChatGPT може бути корисною, якщо використовувати її в поєднанні з вимогами конкретних вакансій і працювати з менеджером з найму та командою, щоб придумати відповідні запитання різної складності.

Однак у цього рівняння є й зворотний бік.

Кандидати можуть використовувати ChatGPT, щоб відповісти на будь-яке запитання на співбесіді, і в соціальних мережах багато говорять про необхідність знати про це і компенсувати це. Звісно, інженери-програмісти вже давно можуть відповідати на питання співбесіди за допомогою Google або Stack Overflow, але це вимагає пошуку та перегляду результатів або відповідей. З ChatGPT вони отримують єдину, зазвичай лаконічну відповідь, часто з гідними поясненнями.

Отже, якщо ви наймаєте ІТ-спеціалістів, почніть думати про те, як ви збираєтесь надавати людям можливість використовувати ChatGPT для відповідей на ваші запитання під час скринінгу та співбесіди.

ChatGPT – технологія, яка докорінно змінить багато аспектів нашої роботи та особистого життя.

Чи зменшить ChatGPT та подібні технології потребу в людях або замінить їх на певних роботах? Це можливо, навіть ймовірно, але технології роблять це вже понад 100 років, так що в цьому немає нічого нового. На мою думку, реальна можливість і те, на чому ми повинні зосередитися, – це те, як такі технології, як ChatGPT, можуть допомогти людям задовольнити їхні потреби і розширити можливості.

Вже зараз деякі люди експериментують з ChatGPT, щоб допомогти їм підготуватися до співбесіди та покращити своє резюме і вміст профілю в LinkedIn.

Заохочую вас дослідити способи використання ChatGPT, які принесуть користь вам і колегам.

Якщо вам потрібне додаткове натхнення, просто запустіть пошук у Twitter за запитом ChatGPT і прокрутіть сторінку, і якщо у вас з’являться творчі та корисні варіанти використання і приклади результатів, будь ласка, поділіться ними. 

Читайте ще: 10 найбільш затребуваних навичок для рекрутерів у 2023 році – дослідження LinkedIn